Utrustning vid jakt

Jakt är en fritidssysselsättning, en hobby och ett yrke för vissa och många älskar känslan av att vara ute i det fria med sina jaktkollegor eller kamrater och hunden för att leta upp byten och vilt i olika slag. Att jaga är det naturliga sättet för oss människor att leva även om vi egentligen inte behöver det i samma utsträckning som förr i tiden. Men många tycker ändå om att bedriva tiden i skog och mark och i viss mån behövs även jakten eftersom man måste skjuta av djurstammarna med jämna mellanrum, som annars kan orsaka skada.

Med jakt får du en naturupplevelse i samma grad som du får en hobby. Denna rekreation kräver dock en hel del effektiv utrustning och det är det vi ska ta upp i den här artikeln. Läs vidare för att ta del av alla tillbehör och redskap som kan tänkas vara oumbärliga under jakten.

Jaktkläder

Val av jaktkläder kan bidra till en lyckad eller en jobbig jaktupplevelse och du vill helst uppleva den förstnämnda biten.
De bästa jaktkläderna går hur enkelt som helst att inhandla från en nätbutik eller en jaktbutik ute i staden där du bor. I annat fall kan du till exempel vända dig till stora butiker som XXL eller Jaktia. Jaktkläder bör väljas med omsorg för de ska hålla kyla, fukt och vind borta. Man vet aldrig hur vädret kan slå om och därför bör du var beredd på det värsta.

Många fickor är att rekommendera och självfallet bör du klä dig i kamouflerande färger för att inte sticka ut för mycket och skrämma iväg viltet. Detta gäller som en tumregel både på jacka och byxor och därför bör du köpa dig ett jaktställ.
Ha gärna flera lager när du är ute och jagar. Då kan kläderna lätt tas av och på när vädret växlar. Köp gärna ett underställ av syntetiska material eller merinoull som lätt transporterar bort fukt och håller dig torr. Du vill ha så funktionella och sköna jaktkläder som möjligt och även kläder av den typen av material som inte rispar eller låter för mycket. Välj därför ett material som är "tyst". Kläderna ska också tåla rejäla tag utan att gå sönder.

Utrustning i allmänt

Ett av de viktigaste tillbehören och det som gör jakten komplett, är en jaktväska där alla knivar och tillbehör lätt får plats och kan transporteras under dagen. Denna väska rymmer en jaktstol som är skön att ha med sig efter långa vandringar och i den kan även ammunitionsboxar bäras med samt matsäck m.m. Tänk gärna på att ha med dig ett par lockdofter däri också att sprida ut för att locka bytet när det skulle behövas. Dessa kallas jakttjära eller kort och gott lockdoft.

Känner du att du även behöver mer balans och fokus när du skjuter, kan ett skjutstöd passa perfekt. På så vis får du bättre stabilitet och kan rikta ditt gevär i alla möjliga olika vinklar och riktningar utan att behöva oroa dig för darrande händer.

Jaktkameror (åtelkameror)

En åtelkamera är en kamera som du placerar i skog och mark och som tar kort för att sedan skicka dem automatiskt till din telefon som mms när ett djur går förbi eller när det händer något annat intressant i omgivningen. Med solcellspaneler kan batteriet laddas upp av sig självt tack vare solen som skiner på kameran. Tänk dock på att inte rikta den alltför mycket till öster eller väster, eftersom solen gör så att den skickar tomma bilder om den skiner direkt på detektorn.
Åtelkameror används även för naturdokumentärer när man vill fånga djur på bild i miljöer där det annars var otänkbart att komma in i.

För hunden

Du som jagar har säkerligen med dig en hund när du är ute och för att hålla reda på den, krävs en bra hund-GPS så att du vet var din jycke befinner sig. Det finns idag många olika typer av hund-GPS:er som ligger på diverse prisnivåer. Hund-GPS:en fästs runt hundens hals eller på västen och sedan kan du enkelt med en telefon eller en tracker, följa vart och hur din hund rör sig. Garmin och Alpha är två märken att hålla utkik efter.

Du kan läsa mer om hund-GPS:er och annan utrustning till hundar på husdjursrevyn.se.

En hundväst med reflexer är också smart att sätta på hunden för att den lättare ska synas när mörkret faller på eller om ni är inne i en mörk skog. Glöm heller inte att ta med dig ett långt koppel om din hund är kopplad under jakten, Då ska kopplet vara långt så att hunden ändå har stort frihet och ostört kan arbeta. Och en liten godbit i fickan för vovven är heller aldrig fel att ta med sig!


Smarta tillbehör för jägaren

Förutom ovanstående utrustning finns det även ett antal små tillbehör som kan göra jaktupplevelsen bättre och mer effektiv. Det finns en hel uppsjö av väsentliga tillbehör som du bör införskaffa innan jakten tar vid. Vissa av dem är självklara medans andra kan verka onödiga men ack så viktiga när du väl förstått hur väl de fyller sina funktioner. Ett exempel är hörselskydd som kan vara rena lisan för öronen när det smäller högt. Även små saker som en pannlampa kan vara räddaren i nöden när det är svart som natten. Det brukar även medfölja finurliga fjärrkontroller till pannlampor som du kan ha runt handleden i form av ett armband.

Ett par jaktglasögon som hjälper till att se bytet snabbare och utan problem på grund av solstrålar, moln och regn. Jaktglasögon bidrar även till en klarare sikt oavsett vilket väder det är och det är lätt att byta filter beroende på väderlek. Nuförtiden finns det fantastiska funktioner inom jaktglasögon som att till exempel införa läsruta när man sänker blicken utan att behöva byta glasögon när det är bråttom, eller som att ha täckskivor, irisbländare och dylikt.
Några kända märken är Knobloch och Jäggi Nova och de hjälper till att hålla splitter borta och att skydda ögonen från krut och solljus.

Förhoppningsvis har du nu fått lite tips inför jakten så att dina upplevelse kommer att bli så bra och lyckade som möjligt. Tänk på att använda utrustning som du själv behärskar och köp mer avancerade prylar när du har fått kläm på dem. God jakt!